Môj koučing je INÝ

Som presvedčený, že koučing by mal byť skĺbený z teórie a praxe. To sú pre mňa dva kľúčové piliere, ktoré sa snažím ľudom odovzdávať. Alfa a Omega koučingu. Napriek tomu, je veľa koučov orientovaných len na teoretickú stránku. To je podľa mňa chyba, aj keď ich za to neodcudzujem.

Ako vyzerá môj koučing?

Keď hovorím, že klient potrebuje oba kľúčové piliere, tak to myslím vážne. Pomocou teórie si prosím  nepredstavujte kvantá literatúry, čo musíte načítať, NIE. Pomocou teórie potrebujem danému človeku, ktorý ma požiadal o pomoc vysvetliť, ktoré informácie sú pre neho potrebné, potrebujem mu dať dáta, musím mu nastaviť hlavu, dám mu štatistiku v ľudskej podobe – užitočnej pre neho.

Môj život ma odkoučoval, môj život ma naučil ako padnúť, ako vstať, ako sa nevzdať a ísť za slobodou ako takou. Preto je praktická časť môjho koučingu veľmi, ale veľmi dôležitá a neskutočne na ňu apelujem. Nie som a nechcem byť kouč s certifikátom, povedať klientovi -toto musíš tak, toto musíš onak a podľa toho sa riaď – NIE. Mojím poslaním je daného človeka prevádzať jeho cestou, dohliadať na neho, či sa drží tak ako má, zamedziť mu v zlých krokoch, učiť ho, predstaviť mu víziu, pomôcť mu s jeho biznisom, zlepšiť nápad, prípadne mu ponúknuť spoluprácu – ak je záujem na oboch stranách. Toto žiadny iný kouč nerobí.

Človek, s ktorým riešim jeho problémy musí vedieť, že existujú riešenia. Tie totiž vždy existujú, aj keď je to možno v jednom okamžiku čierne. Nie jeden krát som bol na dne, ale desiatky krát, no desiatky krát som sa z toho bahna dokázal vyhrabať a môžem s určitosťou povedať každému. Vždy je cesta von.

Čisto teoretický koučing odo mňa nečakaj

Veľa krát som sa zamýšľal nad tým, že keď niekto ide robiť koučing- ako profesiu, tak rozumiem týmto zámerom. Ľudia chcú získať akreditáciu, ľudia chodia po rôznych kurzoch, chcú mať certifikáty, proste chcú mať niečo, čo hovorí o ich kvalitách. Nikdy som takýchto koučov nedehonestoval, pretože veľa z nich sa úprimne snaží zlepšiť niekomu život a to je veľké plus.

Napriek tomu mi nedá sa pozastaviť a opýtať sa samého seba, ako títo koučovia participujú na svojich klientoch? Dohodnú si sedenie a zoberú 50€, 100€ alebo 500€? Toto u mňa nečakaj. Príde mi  maximálne klišé, brať si od človeka peniaze za „radu“, ktorá vôbec nemusí fungovať. Nebudem brať peniaze od človeka, čo má 500€ na účte a zdierať ho. Áno, je pravda, že niektorí priatelia mi do budúcna zarobia milióny, ale nie vďaka tomu, že som od nich bral peniaze, ale vďaka tomu, že rôzne participujú na mojich biznisoch a ja som im v tom pomohol.

Do vzdelania som investoval desaťtisíce eur, no veľa krát tá pridaná hodnota bola príliš nízka a ďalší krát by som to tak nespravil. Nebudem míňať svoj drahocenný čas a prostriedky na veci, ktoré majú pre mňa minimálnu pridanú hodnotu. Tým chcem povedať, že kebyže príde za mnou človek a ja mu podám všetky veci, vzdelanie, čo som získal a iné materiály, tak nik negarantuje, že ten človek svoje problémy vyrieši. Ten človek potrebuje, aby som ho prevádzal, riešil s sním veci, dával do poriadku etickú a morálnu stránku, aby bola vybudovaná vzájomná dôvera. Tú nemôžeme nikdy porušiť, pretože veľa krát viem od klientov také informácie, čo nevie ani ich žena.

Nie je nikde napísané, že nemôžem pomáhať ľuďom…

Poznám veľa ľudí a veľmi im záleží, aby mali certifikát, titul alebo akreditáciu. Nie však z toho hľadiska, aby dokázali napredovať alebo toto vzdelanie skutočne využiť – no z hľadiska, aby si ako v skautskom tábore vešali svoje odznaky. Pri tom, keď prídu domov, veľa krát žijú nemorálnym a plytkým životom. Na Slovensku nie je napísané: Na to, aby si pomáhal ľudom potrebuješ certifikát! Je dovolené pomáhať ľuďom a aj samému sebe. Za mnou stoja reálne výsledky, jasná pomoc stovkám ľuďom, firmám a organizáciám, ktoré som školil mnohé roky a stále školím. Robím drilly.

„Neráta sa, aký si človek, keď ťa ľudia pozorujú – to je show. Ráta sa, aký si človek, keď si sám so sebou, keď ťa nikto nevidí.“

V žiadnom prípade si však nedovolím znižovať kredibilitu koučom, ktorí poskytujú len certifikovaný mentoring. Pokiaľ ich zámer je reálne pomôcť ľudom a zlepšiť im etiku a skutočne ľudom pomáhajú, v tom prípade si ich vážim a uznávam.

Veľa ľudí si myslí, že koučing je biznis. Áno, je to tak, pretože veľa ľudí si nechá zaplatiť, aby dali človeku radu. U mňa je to na prvom mieste pomoc. Možno sa niektorí pýtajú, že prečo to robím? Pretože som zistil, že férová, čestná práca a pomoc ľuďom je výsada, ktorá sa každému vráti. A ja som v tom dobrý.