Môj príbeh v Británii – rozbehnutie vlastného biznisu

Príbehy z Británie sa skladajú z dvoch článkov. V prvom z nich sa venujem ceste do Anglicka, založeniu môjho biznisu, tvrdej práce a následným výsledkom. Pomohol som stovkám Slovákom, Čechom, Maďarom a Poliakom. Vtedy som ani netušil, že niekedy budem robiť koučing. V druhom článku sa venujem nechutnej závisti môjho bývalého kamaráta a závisti zo strany slovenských agentúr. Vznikli vykonštruované prípady, ľudia, ktorí cielene išli po mne, kazili mi meno, napriek tomu, že som im pomohol. Konkurencia bola v tomto veľmi neúprosná a výsledok bol strata peňazí, strata ľudí, ktorých som považoval za priateľov a poškvrnenie môjho dobrého mena. Našťastie moje meno sa mi poradilo očistiť.

Tip ohľadom VB

Jedného dňa som potreboval peniaze a dostal som tip od známeho, aby som išiel do Anglicka. Povedal mi, že mi tam pomôže vybaviť legálne financovanie cez britskú banku. Realita bola samozrejme odlišná, keďže som namiesto 20-tisícového úveru získal 500 librový povolený debet. Začal sa môj 5-ročný kolobeh. Začal som pracovať a po 3 mesiacoch v Británii mi firma Paddock ponúkla „full-time contract“. To nebolo zvykom po takej krátkej dobe.

Popritom som začal pomáhať Slovákom, Čechom, Poliakom a Maďarom, ktorí sa chceli uplatniť vo Veľkej Británii.

Nevinný začiatok

Náhodou sa ma Slováci začali dopytovať, či neviem o nejakom ubytovaní. Keďže som mal už nejaký prehľad, tak som im s tým pomohol. Po čase sa o mne začalo rozprávať, ako o osobe „ktorá vie zohnať ubytovanie“. V tom som mal aj šťastie, keďže som natrafil na jedného majiteľa domu, ktorý prenajímal domy, no nebol veľmi úspešný. Mal 5 domov a snažil sa ich prenajímať po 800 libier. Keďže ich nevedel prenajať, povedal som mu, že nech mi ich dá všetky k dispozícií a dám mu za ne 2000 libier mesačne a keďže som mu dal ponuku, že mu dám peniaze dopredu, vo výške 5000 libier na ruku a teraz, mal som ich k dispozícií na 3 mesiace.

Začal som rozbiehať biznis s prenájmom cudzích nehnuteľností, dokonca som si založil firmu. Zároveň sme ako firma poskytovali komplet administratívu (zaregistrovanie u lekára, vybavenie čísla poistenia atď.). Ak potrebovali, navigoval som ich, kde si majú hľadať prácu, ktoré agentúry sú seriózne, no nikdy, upozorňujem nikdy som nerobil činnosť personálnej agentúry a nikdy som žiadnu prácu nikomu negarantoval, ani nedohadzoval. Aktuálne sa venujem prevažne svojim firmám a svojim ľuďom poskytujem bezplatný koučing a mentoring.

Neskôr som spolupracoval aj s jednou z najsilnejších personálnych agentúr v Británii – Twenty four seven. Ak sa dotyčný človek uplatnil a pracoval, mohol si u mňa platiť nájom. Naši zákazníci mali super servis, kvantá ušetreného času a peňazí. Časom som vymyslel novú službu, ktorá sa volala „tlmočník“ na telefóne, ktorá fungovala pre klientov, ktorí neovládali dobre angličtinu a potrebovali často v rôznych situáciách pomôcť.

V správe som mal vyše 60 domov – silná motivácia niečo dokázať

Dokázal som prenajímať domy za lepšie ceny ako konkurencia a jednu dobu som spravoval vyše 60 domov, v celkovej hodnote viac než 12 miliónov libier. Týmto som si vedel zarobiť 5 000 libier týždenne.

Časom sme ku tlmočeniu pridali ďalšiu službu a tou bola asistencia pri otváraní bankového účtu. Kebyže klient si ide otvoriť účet bez práce, nebolo by to možné, to bol totiž kľúčový garant.  Keďže som mal v banke silný účet a dobrý kredit, banka mi dôverovala. Vďaka tomu som ich presvedčil, že ľudia si budú hľadať prácu, budú pracovať, len základ je, že potrebujú mať účet v banke. Potrebujú si vybaviť povolené prečerpanie, na začiatok a potom bude všetko fungovať. To všetko som dokázal vybaviť, vďaka tomu, že medzi bankou a mnou bola vysoká kredibilita (ktorá sa nevybuduje zo dňa na deň).

Mal som na dlani miliónový kontrakt s Tescom, istý biznis, nanešťastie mi banka nedala úver, aby som mohol financovať zamestnancov na tri mesiace. V tomto prípade by som ponúkal prácu. Po troch mesiacoch by som z Tesca dostal splatnú faktúru. Motivácia priam zo mňa sršala. A keď si spočítate, že financovať týždenné výplaty 200 zamestnancov po dobu tri mesiace, bez príjmu, tak to teda sranda nie je. Tento kontrakt teda nevyšiel, no napriek tomu som mal rozbehnutú úspešnú firmu a išiel som ďalej. Zarábal som, makal som, firma prosperovala a ja spolu s ňou.

A potom nastal obrat…

Leave A Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *