Slovenská kniha, ktorá dobehla hollywoodske trháky

Sú príbehy a sú PRÍBEHY. Tie prvé sa stávajú asi každému z nás a sú v nich niekedy neuveriteľné veci. Občas v nich nájdeme poriadnu smolu a inokedy obrovské šťastie. Niektoré by sme si radi odpustili a tie druhé nám zase život riadne okorenia. Jedno majú spoločné, ten život nám väčšinou poriadne zmenia.

Existuje však zopár ľudí, ktorí nemajú iba jeden dych vyrážajúci príbeh. Sú jedinci, ktorých celý život je zbierka neuveriteľných situácií, príbehov, či okolností. Okolností, ktoré životom dotyčného pekne pozametajú, či zavedú ho do nečakaných končín sveta.

A o jednom takom, ktorého život je „zbierka neuveriteľných príbehov“, dnes budem písať. Až tak neuveriteľných, že keď o svojom dvadsaťročnom príbehu vydal knihu, aj jeho priatelia boli šokovaní, čo všetko sa v nej dozvedeli.

Milan Tkáč je dôkazom toho, že je jedno, koľko krát padneš, vždy sa dá vstať

Keď Milan Tkáč pred pár mesiacmi predstavil svoj životný príbeh v knihe Coach, väčšina z pozvaných na krst knihy ju čítala už v ten deň až do ranných hodín. Jeden z prvých čitateľov povedal: „Okolo jednej v noci som ju odložil rozčítanú, že idem spať. Stále som však na ňu myslel a asi o tretej som ju znovu otvoril, aby som ju mohol dočítať.“

Príbeh Milana Tkáča je adrenalínovou cestou životom, preplnenou veľkými vzostupmi a ešte väčšími pádmi. Príbeh o tom, ako mladý chlapec zo Slovenska, plný života, túžil po úspechu a uznaní. Ako tieto úspechy dosiahol, no následkom okolností a aj jeho vlastných zlých rozhodnutí mu boli „osudom“ niekoľko krát vzaté.

Pravdivá cesta životom M. Tkáča nám odkrýva jeho najintímnejšie okamihy v jeho najvýznamnejších udalostiach. Vo svojej napínavej knihe opisuje, ako po dosiahnutí svojich úspechov dokázal o ne v jednom okamihu prísť. Jedinou chybou, jedným zlým vyhodnotením situácie. A nielen raz, ani nie dva krát, či tri krát. V jeho príbehu sa dozvedáme, ako sa dá v priebehu života rôznymi spôsobmi uspieť, vybudovať funkčný biznis, a tiež ako sa dá o neho rôznymi spôsobmi prísť.

Autor detailne vykresľuje, ktoré kroky podnikol a ako vybudoval konkrétne podnikanie. Sú to miestami až návody, ktoré čitateľovi prinášajú inšpiráciu do jeho vlastného života.

Následne sa dozvedáme, ako sa popasoval s nepriazňou okolností a ako zvládol turbulencie, ktoré ho dostali na kolená. Tiež tu nachádzame prvky motivačnej literatúry a nejeden čitateľ sa v recenziách vyjadril, že mu tento príbeh dodal sebavedomie a odvahu čeliť jeho vlastným problémom.

O mužovi, ktorý z každého pádu následne urobil ešte väčší vzostup

Niekoľkonásobná a opakovaná cesta na vrchol je dramatickým príbehom vzostupov a pádov Milana Tkáča. Je to tiež krimithriller, pretože táto dobrodružná cesta je popretkávaná zážitkami a stretmi s kriminálnym prostredím a jeho zásahmi. Vrcholom tejto životnej cesty je nečakané odsúdenie hlavného hrdinu britskou justíciou a jeho následný pobyt v druhom najprísnejšom väzení v Anglicku.

Je to asi najnapínavejšia časť príbehu, kde autor naturalisticky opisuje svoje zážitky aj s celosvetovo známymi väzňami. Detailný opis smrti, ktorú niekoľko krát videl vo svojej blízkosti vtiahne čitateľa do deja a doslova vyráža dych.

Jedna z čitateliek to opísala: „Otrasné zážitky. Vidno, že ho to posunulo ďalej a vyburcovalo k ešte väčším výsledkom. Zaplatil však za to ohromnú cenu. Milan je dôkazom toho, že nič nie je nemožné, keď v niečo veríš a ideš si tvrdo za tým“

Na autorovi je sympatické že na nič sa nehrá. Ak niekde urobil chyby, tak ich priznáva. Nie je to však spoveď kajúcnika, ktorý si na hlavu sype popol, ale skôr výstraha ostatným ľuďom, aby jeho chyby neopakovali. A tých chýb urobil mnoho, aj o nich dôrazne hovorí. Nedáva si servítku pred ústa a opisuje veci tak, ako boli. Čitateľovi slabšej povahy to nemusí byť vždy príjemné.

Pokiaľ milujete silné príbehy, napätie, zvraty, drsný opis udalostí a to všetko zo skutočného života, kniha Coach od Milana Tkáča určite naplní vaše očakávania.