Najvzácnejšia komodita na svete je čas, no plytváme ňou najviac zo všetkých

Povedali ste si niekedy, že „ten čas ale beží“? Všimli ste si na nejakých deťoch, ako rýchlo vyrástli? A cez to všetko sa niekedy v našom živote zatiaľ moc nezmenilo. Stále tá istá práca, stále tie isté starosti, k tomu navyše aj nejaké nové čo pribudli …

No svet sme zatiaľ nedobyli, ani sme ho nijak nezmenili a dokonca sme ani sami nejak moc nezbohatli. Len to okolie je o kúsok ďalej. A takto dokážeme prežiť rok, niekedy päť a niekedy dokonca dvadsať. Potom sa za sebou obzrieme a je nám ľúto, koľko sme toho v živote ešte nestihli.

Poznávate niečo z toho? Deje sa to preto, lebo sme pohltení vírom udalostí, životom samotným a strácame nadhľad. Strácame ten triezvy pohľad na veci, ktorý by nám okamžite vypočítal, že týmto tempom nič z toho ani nestihneme a nezažijeme.

Ako si urobiť okamžitú analýzu

Je iba jeden spôsob, ako z toho von. Napíšte si na papier vlastnou rukou, ako týmto tempom a týmito činnosťami bude vyzerať váš život o päť rokov a potom o desať. Ak ste s tým v súhlase, je to v poriadku a tieto riadky nie sú určené vám. Väčšina ľudí však, ak by si urobila takúto analýzu svojho života  a vlastne aj prognózu, bola by veľmi sklamaná. Pozreli by do očí pravde, na ktorú sa pozrieť  neodvážili, prípadne ich to ani nenapadlo. Pokiaľ to urobíte a neodložíte to na neurčito, spravili ste prvý krok ku náprave. Uvedomiť si totiž, že nekráčam po správnej ceste, alebo že po nej nekráčam vôbec a iba stojím, je to najdôležitejšie uvedomenie si v živote.

Život žijeme len raz a na prvý pokus

Žiadny druhý pokus nebude. Žiadna druhá šanca. Ani žiadny reparát, ani nič podobné. Na živote je jedinečné práve to, že to umelecké dielo, ktoré z neho tvoríme, musí vyjsť práve na jediný pokus.

Ak ste si urobili túto jednoduchú analýzu budúcnosti, urobte pre seba ešte jednu. Napíšte si, ako by ten váš život mal o päť, či desať rokov vyzerať. Čo k tomu potrebujete, prípadne koľko peňazí. Potom si odpovedzte, čo z toho musíte stihnúť do prvého roka, aby ste to stihli. No a posledná vec, čo z toho potrebujete stihnúť za prvý kvartál. Keď to máte, práve ste si napísali váš vlastný plán úspešného života. Pustite sa do neho bezodkladne a želám vám, aby ste z neho nikdy nepoľavili.

Milan Tkáč.