Ako sa stať skvelým a žiadaným koučom?

Profesia kouča je v súčasnosti veľmi obľúbená. Existujú kouči v oblasti sebarozvoja, fitness, zdravia, vzťahov, kouči pre podnikateľov a dokonca existujú aj kouči pre koučov. Oblasť koučovania stále rastie, pretože veľa ľudí túži pomáhať ostatným. Nie každý kouč je však dobrý. Ako v tejto oblasti vyniknúť a stať sa skvelým koučom?

Vyberte si vhodnú oblasť

Ak chcete byť efektívnym koučom, zvoľte si jednu oblasť, na ktorú sa zameriate. Možností je veľa. Ak ste empatický človek a dokážete ľuďom poradiť so vzťahovými problémami, zamerajte sa na túto konkrétnu oblasť. Ak sa pokúsite pomôcť všetkým na svete, môžete si byť istí, že neuspejete. Konkrétny zámer, dostatok času a sústredenosť vám pomôžu získať široké vedomosti, kvalifikáciu a koniec koncov aj veľa klientov. 

Ak si nie ste tak celkom istí, v akej oblasti sa chcete pohybovať, zamyslite sa nad vašimi koníčkami, osobnostnými predpokladmi a znalosťami vo viacerých smeroch.

Komunikácia na vysokej úrovni

Ak chcete byť skvelým koučom, musíte si osvojiť výborné komunikačné schopnosti. Budete musieť byť vnímavým poslucháčom. Pamätajte, že rozhovor vedie ten, kto pozorne počúva a kladie otázky. Len tak sa dostanete až ku koreňom problémov. 

Počas rozhovorov budete musieť odhodiť všetky predsudky a sústrediť sa na pomoc svojim klientom. Keď sa stanete skvelým komunikátorom, vaši klienti budú uvoľnenejší, otvorenejší a rýchlejšie s vašou pomocou dosiahnu výsledky

Stále sa vzdelávajte

Neuspokojte sa s jedným kurzom. Uvedomte si, že permanentné vzdelávanie vám pomôže pochopiť rôzne vekové skupiny a ľudí. Každý týždeň venujte svoj čas na čítanie kníh, počúvanie najlepších odborníkov, Klienti bývajú rôzni, a preto vás sústavné vzdelávanie dokáže pripraviť na rôzne problémy alebo otázky. Celoživotné vzdelávanie zlepší kvalitu koučovacích stretnutí. 

Zlepšite svoj vlastný život

Pamätajte, že vždy treba začať od seba. Veľa klientov dokáže vycítiť neúprimnosť. Ak ste koučom pre manažérov, pracujte na svojich vodcovských schopnostiach. Vaše vlastné skúsenosti vám pomôžu hlbšie pochopiť to, čo prežívajú vaši klienti.

Prax

Keď už máte za sebou certifikovaný kurz množstvo kníh a prednášok, je čas sa pustiť do praxe. Ako nájsť klientov, keď ste v tejto oblasti nováčik? Ponúknite svoje služby najskôr zadarmo výmenou za ich spätnú väzbu. Ľudia majú radi, keď niečo dostanú zadarmo, takže získate viac klientov a nadobudnete množstvo skúseností. To vám pomôže získať väčšie sebavedomie a sebaistotu. Utvrdíte sa v tom, či sú vaše techniky a rady účinné alebo nie.

Milan Tkáč, váš (nielen online) mentor a kouč.